Развитие без граници

ЗАЩО да запиша детето си на спийдкюбинг?

Умствена дейност

Високоскоростното решение на пъзели, логически примери, ребуси, развива умствената дейност на детето: учи как да мисли бързо и да взема правилни решения. Но първоначално кубчето на Рубик е изобретен като логическа игра и постепенно се превръща в най-популярния пъзел на хилядолетието.

Памет

За да се нареди кубчето на Рубик, детето изучава и запаметява различни техники и модели за нареждане, а след това, когато работи с цветовете на куба, си спомня и прилага подходящата техника. Този пъзел перфектно тренира визуалната памет и развива възприятието на цветовете.

Фини моторни умения

Едновременната работа с две ръце, трениране на пръстите при сглобяването на кубчето на Рубик активира лявото и дясното полукълбо на мозъка при децата, което в крайна сметка развива речта, артикулацията и правилното звуково произношение.

Логика

Решаването на кубичния пъзел на Рубик учи детето да изгради последователност от действия и операции, за да види причината и следствието, което е много полезно във всяка ситуация.

Лични качества

Решаването на завладяващи пъзели кара децата да намират решения и да формират постоянство. Задачите са достатъчно трудни и понякога трябва да нареждат куба отново и отново.

Пространствено мислене

Kубчето на Рубик е истинска 3D пъзел игра, чието решаване е вълнуващо и полезно. С преместването на цветните елементи на куба, детето тренира обемно пространствено мислене: то се научава да си представя в переспектива какво трябва да се случи и да го сравни с резултата.

Как преминават занятията по Спийдкюбинг?

Периодичност на курса

Курсът е разпределен в 3 месеца (12 урока). Занятията се провеждат 1 път седмично (от 13-годишна възраст се допускат 2 пъти седмично). По време на обучение срока на обучение може да се намали.

Продължителност на занятията

Занятията продължават 60 минути. Това време е оптимално за поддържане на интереса на детето.

Ученето е интересно

Към всеки урок има презентация, в която има всички схеми за сглобяване на куба.

Етапи на обучението

Обучението се провежда в 3 етапа. На първия етап децата ще се научат как да сглобят куб 3х3 на Рубик, на втория ще научат как да сглобяват пирамида, а на третия - модел на куб.

Често Задавани Въпроси

 • Какво е това Спийдкюбинг?

  Това е курс за скоростно нареждане на кубчето на Рубик.
 • За какво е нужен Спийдкубинг?

  Методът развива фини двигателни умения, умствена дейност, памет, логика и лични качества, а също така обучава триизмерно пространствено мислене.
 • От каква възраст детето може да започне обучение Спийдкюбинг?

  Курсът се препоръчва за деца от 7 до 16 години. В редки случаи - за деца от 6 години.
 • Как се провеждат занятията?

  Занятията се провеждат в 3 етапа. На първия етап децата ще се научат как да сглобят куб 3х3 на Рубик, на втория ще научат как да сглобяват пирамида, а на третия - модел на куб.
 • Каква е продължителността на курса?

  Продължителността на курса е 3 месеца (12 урока). Занятията се провеждат 1 път седмично (от 13-годишна възраст се допуска 2 пъти седмично). По време на обучението срокът може да бъде съкратен.
 • Каква е продължителността на едно занятие?

  Едно занятие продължава 1 час.