Развитие без граници
29.07.2019
Сподели: 1
  • Facebook
6277

Как да контролираме времето на децата, прекарано пред екрана?

Как да контролираме времето на децата, прекарано пред екрана?

Непрекъснатото употребяване на телефоните, таблетите или лаптопите от децата е един от най-горещите дебати сред родителите. Но безспорно, той има негативен ефект върху развитието на детския мозък. Насърчава заседналия начин на живот и те са физически неактивни за дълги периоди от време.

Дали децата прекарват прекалено много време пред телевизионния екран, компютърния екран, екрана на телефона, ефектите са едни и същи. Децата предпочитат виртуалните занимания пред времето за сън. Средното прекарано време пред устройствата нараства с бързи темпове. Според най-новите проучвания, времето на мобилния телефон е достигнало до 48 минути на ден. Обърнете внимание, че тези данни са получени при изследване на поведението на  деца на възраст от 0 до 8 години. Дали Вашето е сред тях?

Професор Дейвид Л. Хил, предупреди, че прекаленото много време прекарано пред екраните крие редица опасности. Някои от тях са повишаване на риска от затлъстяване, трудности със съня през нощта.

И така, като родители, пред вас стои въпросът, какво можете да направите, за да намалите времето пред таблета на детето Ви? Подготвихме 4 полезни съвета, които могат да ви помогнат:

  1. Следвайте собствените си съвети Продължавайте да насърчавате децата си да оставят телефоните, но и Вие от своя страна направете същото. Уверете се, че децата Ви са заети с други дейности, докато работите на компютъра или мобилния. Ако всички са свободни, планирайте групови дейности и оставете телефоните в друга стая. Насърчавайте децата да правят физически дейности и им отделяйте внимание толкова често, колкото можете. При тийнейджърите е малко по-трудно. Трудно е да ги накараш да отделят малко време на заобикалящите ги неща като природа, занимания навън.. след като не са възпитани да го правят.  Запомнете едно. Вашите навици са и техни. Наблюдавайте това, което казвате на децата си. Не им изнасяйте лекции за вредата от прекомерното прекарано време пред екраните. Вместо това практикувайте това, което проповядвате.
  2. План-график. Защо не? Създайте нещо като план-график за използването на устройствата, който да е спрямо възрастта на Вашето дете. Оптималното е да им позволявате по 1 час на ден. По този начин не ги лишавате от модерния онлайн свят и същевременно не им позволявате да се пристрастяват. Вашето дете ще има достатъчно място за други дейности като училищна работа, пътуване, спорт и почивка. Когато попораснат е нормално да изпитват нужда от компютър и произволни устройства. Най-малкото, защото училищната им работа ще бъде свързана с тях. Когато децата са малки ,обаче, намирайте време да им говорите защо използвате до голяма степен в ежедневието си тези устройства. Внушава им, всеки път трябва да имаме цел, когато сме на таблета или телефона.
  3. Приоритизиране на задачите За Ваша помощ, създайте собствена система от правила. Тук става въпрос отново за приоритети. Детето трябва да знае кое, след кое му е позволено. Примерно, накарайте го да напише домашните си и чак след това да има възможност да използва таблета си. Същото направете и с домашните задължения. Поставете ги пред развлеченията пред екрана. Когато се храните, стремете се да водите диалог с детето. Това му помага да се абстрахира от онлайн света.
  4. Следвайте правилата Бъдете стриктни при прилагането на тези правила и изисквайте от всички да ги спазват. Без определена дисциплина, детето Ви ще се научи, че Вашите наставления нямат никаква тежест и ще си позволи да прави това, което иска. Така че дръжте мобилните телефони и таблетите далеч от децата си, особено когато са на път да заспят. Това е ценно време, в което трябва да ги държите спокойни. В противен случай възбуждате техния мозък, след което те заспиват трудно и имат непълноценен сън. Има различни приложения, които можете да използвате, за да контролирате времето на екрана на децата си. Те ще ви информират за това колко време децата Ви харчат за мобилни приложения, уебсайтове и игри. Някои от тях са: 

    Kids Place – С него можете да блокирате определени уеб сайтове, приложения или друг вид неподходящо съдържание. Можете също така да следите разговори и съобщения

    Kids Zone – Приложението държи под око всеки ход, който децата правят и позволява да ги ограничите при използването на интернет или която и да е от разширените функции

    KuuKla – може да задавате време, в което децата да използват телефона или таблета

    Family Time – Приложението е особено полезна за родители, които имат тийнейджъри. Със своята функция проследяване на местоположението, винаги може да държи под око децата си.

    Pumpic – широко използван софтуер за родителски контрол. Разполага с широка гама от функции, като наблюдение на дневниците с повиквания, съобщения, историята на сърфирането, достъп до приложения, проследяване на местоположението, филтриране на съдържанието, отдалечен достъп и т.н.

    Като родители не искаме децата ни да бъдат пристрастени към мобилните си телефони. Затова е важно да даваме тон на новите идеи, които да бъдат ангажиращи, свързващи Вас като семейство и децата Ви с кръг от приятели.