Развитие без граници
02.10.2020
Сподели: 0
  • Facebook
4680

Как да успеят родителите да се справят с всичко: Препоръки и съвети

Учебната година започна - продължителната карантина и дългите ваканции приключиха. Децата отново поеха своите ангажименти в детските градини и училища, заниманията по спорт и изкуства бяха възобновени. Навлизането в ритъма на учебната година е енергоемък период не само за учениците, но и за родителите. Как да бъдат навсякъде и всичко да се случва гладко? Уместен въпрос, може би най-отговорно задаван, често риторично, от всеки родител.

Да съпровождат децата на училище, допълнителни уроци, да имат пълноценно време на работното място, да се занимават с домакински и разностранни, но системни семейни задължения. Като също така не забравят за себе си - ако не за фитнес или йога, то поне да остава време за хапване. Ако и вашият ежедневен график е поне толкова натоварен се съгласяваме без уговорки, че задачата “спокоен и находчив родител” е от задачите със звездичка. Затова повече от всичко си струва да помислим как да направим живота си богат и пълноценен.

Как да се наслаждаваме на всеки ден?

В надпреварата за отлични оценки, владеене на няколко езика, високи постижения в спорта е важно да не забравяме, че обучението на детето не е целият му живот. Освен това животът на родителите не трябва да се състои само в преследване на такива цели. От мама и татко се изисква да помагат на детето да се „научи да учи“ и да извлича положителните емоции от всяко свое занимание. Ако детето прави само това в очакване на уикенд или ваканция, струва си да помислите как да променим живота си към по-добро. Нелоша идея е нивата на натоварване да бъдат по-ниски в началото на учебния период като се работи за много плавна адаптация към по-натовареното ежедневие. Стартирайки с тези занимания, които се възприемат като по-леки от детето, удават му се по-лесно или се възприемат като по-вълнуващи от други. Децата изпитват комфорт и демонстрират висок резултат тогава, когато правят неща според нагласата и мотивацията си.

Еквивалентно важно за един родител е да не се фокусира изцяло в детските занимания в и около училище, влизането в тази спирала влияе и на психическото здраве на възрастния. Неговия собствен живот - работата, хобитата, малките неща, източник на ендорфини, трябва да присъстват изцяло и неотменно в ежедневното меню. Жизнено важно е да се събуждаме в добро настроение, да отделяме време за себе си, да правим не само това, което трябва, но и това, което искаме. Пълноценни деца са децата на пълноценните родители.

Как да не правим всичко вместо детето?

Домашните са отговорност на детето. Още от първи клас то трябва да разбере, че училището е негово задължение и само то е отговорно за правилното и качествено изпълнение на уроците. В същото време трябва да помогнем на ученика да установи правилен режим за самоподготовка,  да се създадат условия за комфортно провеждане на заниманията в домашна обстановка. Изключително важното уточнение тук е, че детето трябва да е сигурно, че мама и татко са винаги там, когато стане трудно, но не преди това. Ако изпълните задачата за него “по изключение” един, два или три пъти, тогава ще бъде трудно да обясните, че ученето и новите знания са необходими на детето, а не на родителите. Децата учат на първо място емоционално и чрез модели, които възприемат или имитират.

Похвалата е добра мотивация, емоционално утвърждаваща правилния модел на работа. Наличието на одобрение и подкрепа след изпълнение на голям брой задачи или завършването им в срок от децата е предпоставка към тяхното устремяване за още по-сериозни постижения. Нелоша идея би било да се помисли за интелигентна система за възнаграждаване на усилията. Това може да бъде абсолютно всичко, в зависимост от възрастта и интересите. Основното предимство тук е, че нещо носи на детето радост и чувство за смисъл. Липсата на смисъл е онова нещо, което иначе не носи прогрес, по-скоро апатия.

Ако крайния продукт на всички правилно планирани, и в ранен етап, усилия е дете, свикнало да изпълнява самостоятелно задачите си, то родителите, върнали се уморени след работа, могат спокойно да разпуснат след динамичен работен ден, без да се налага да се борят с жълтите карета в учебниците по алгебра или химия.

Струва си да използвате това време във ваша полза. А времето с децата също трябва да се прекарва качествено, не само за решаване на задачи, но и за да се забавляваме заедно.

Как да си освободим време за почивка?

  • Оптимизирайте ежедневните ангажименти. Позволете си да се отпуснете след тежък работен ден и вместо да готвите поръчайте доставка на семейна пица за вечеря. Недостатъчно здравословно според наръчниците за здравословно хранене, но пък вкусно и някак сплотяващо. Пазарувайте от супермаркета веднъж за цялата седмица, за да не ви се налага да ходите през ден. Може да пазарувайте и онлайн, когато е възможно, не само дрехи и обувки, но и хранителни стоки. Управлявайте режийните и други лични разходи онлайн, забравете за опашките
  • Позволете си да делегирате някои задачи. Например, споделяйте отговорности: мама взема големия син от училище, татко взема малката дъщеря от детската градина. В събота цялото семейство ще прекара 2 часа в почистване, вместо някой да го прави цял ден. Важно е да не се опитвате да правите всичко сами. Можете, а и трябва да помолите членовете на вашето семейство да помагат.
  • Може да звучи странно, но не е нужно да правите нещо, ако не искате. Планираме да прекараме уикенда на ски, но аз искам да се увия в одеяло и да прочета любимата си книга. Планираме пикник с приятели, но искам да имам време да посетя интересна изложба в музея. Важно е, понякога, да се прави точно това, за което има желание, а не защото е най-рационално.

Почивката е най-важният компонент за здравословното емоционално и психическо състояние на всеки човек. Особено при родители с натоварено ежедневие. Необходимо е да си почивате възможно най-често. Отпочинал и изпълнен с положителни емоции човек е по-добър родител и партньор, и най-важното - по-лесно разпознава и откликва на нуждите на своето дете. Конфликти в училище, променящи се интереси, емоционална и физическа умора, проблеми с ученето или в отношенията със семейството - само родител, който притежава добра психическа хигиена може качествено да помога в справянето с такива и други подобни ситуации.