Развитие без граници
29.07.2019
Сподели: 0
  • Facebook
4384

Да опознаем света: как да пътуваме с деца

Както казва известният американски писател Марк Твен: "Само за две неща ще съжаляваме на смъртното си легло - че обичахме малко и пътувахме малко". Има толкова много места в света, където не сме били. Всяко място на нашата планета е изпълнено с интересна култура, зашеметяваща природа, запомнящи се събития. Да не видим това означава да пропуснем нещо важно. Пътуването ни дава незабравими впечатления, емоции, храна за размисъл, нови знания.

Но когато човек има деца, пътуването става по-трудно. Детето трябва да се приспособи, то е капризно, плаче. Дългият път го изморява, екскурзиите го отегчават, може би още не може да плува... Затова трябва да вземете предвид всички фактори, преди да отидете на пътуване с детето си.

Много родители се чудят на каква възраст могат да пътуват с детето си. Пътуването с кола може да започне от раждането. Ако искате да прелетите самолет, вземете предвид, че много авиокомпании вземат деца само на възраст над 7 дни. Но лекарите казват, че е по-добре да започват да пътуват от 3 месеца, когато бебето се адаптира към заобикалящия го свят и коликите вече са преминали.

Следващият въпрос, който възниква, е как да пътувате с деца с кола. Децата от предучилищна и начална училищна възраст са много взискателни. Те не могат да спят през цялото време, постоянно са будни. Поради дългото пътуване те се отегчават, така че родителите трябва да бъдат подготвени за техните прищевки. Хубавото при пътуване с кола е, че по всяко време можете да излезете навън, да глътнете чист въздух, да се разтъпчете. В тези почивки децата имат възможност да играят и да ядат.

По-добре е да започнете пътуването през нощта или рано сутрин, когато детето все още спи. Сънят е най-доброто състояние, когато пътувате с кола. Освен това първо трябва да пътувате на кратко разстояние. След известно време можете да отидете и на по-далечно място. Постепенното увеличаване на разстоянието ще помогне на детето да се приспособи към пътуването.

Как да пътуваме с деца

  1. Забавете темпото. Ще трябва да свикнете с факта, че ще се движите много по-бавно от обикновено. Децата често се нуждаят от почивка, така че променете обичайния си график. Помнете поговорката "Малко по малко, далеч ще стигнеш".
  2. Направете списък с желания. Пътувайки с деца, трябва да вземете предвид техните предпочитания. В плана за пътуване трябва да се включат тези места и събития, които ще представляват интерес за детето. Ето защо, предварително, съберете семейния съвет, за да вземете предвид желанията на всеки член на семейството. Да вземете предвид мнението на детето също е много важно. В крайна сметка, вие пътувате с него и искате то също да се наслади на пътуването.
  3. Насърчавайте детето да пътува. Тук става дума не само да разберем къде иска да отиде синът ви или дъщеря ви, и какво да види, но и за това да ви помогнат да опаковате багажа. Колкото повече наближава събирането на багажа, толкова по-желано става пътуването за него.

  4. Направете пробно пътуване. Преди да отидете някъде далеч, започнете, например, с кратко пътуване извън града. Така детето се адаптира към промените в темпото и начина на живот. Също така, по този начин, ще разберете какви важни неща е необходимо да вземете и от кои да се откажете.
  5. Вземете предмет от къщата, който е скъп за детето. За да бъде му бъде комфортно да пътува, трябва да го подготвите морално. Детето не трябва да тъгува по дома по време на пътуването, така че носете нещо, което би му напомнило за къщи. Може да бъде играчка, настолна игра, писалка, фигурка.
  6. Снимайте. Децата най-вероятно няма да могат да си спомнят детайлно първите си пътувания. Ето защо огромна отговорност пада върху раменете ви - да правите снимки, така че в бъдеще детето да може да види и какво се е случило с него. Снимките ще помогнат на детето да си спомни какви прекрасни моменти сте изживяли заедно.