Развитие без граници
29.07.2019
Сподели: 7
  • Facebook
21951

Гимнастика за мозъка - развиваме лявото и дясното полукълбо

Свикнали сме с факта, че можем да тренираме тялото си - да правим физически упражнения, да ходим на фитнес или поне да правим упражнения сутрин. Но отдавна е доказано, че мозъкът също е податлив на обучение. И има толкова много начини за развитие на мозъка. Най-интересното е, че можете да го обучите не само на умствено ниво, но и на физическо, извършвайки специални упражнения. Звучи фантастично? Може би, но това е много реално обяснение.

Гимнастика за мозъка - развиваме лявото и дясното полукълбо

Накратко за човешкия мозък

В хода на многобройни изследвания, неврофизиолозите успяха да установят, че някои движения на тялото влияят върху състоянието на мозъка. Следователно, ако изпълнявате специално подбрани упражнения, мозъкът може да се развие. Това означава, че има отговор на въпроса как да тренираме мозъка. И това не е изненадващо, защото човешкото тяло е цялостна система, в която тялото и умът са тясно свързани помежду си.

Има няколко метода за развитие на мозъка. Но американските изследователи Гейл и Пойл Денисън отидоха по-далеч от колегите си и разработиха цяла програма за интелектуално развитие - невро-гимнастика, т.е. гимнастика за мозъка.

Невро-гимнастиката е набор от упражнения, насочени към активиране на естествените механизми на мозъка чрез физически движения. Упражненията съчетават движение и мисъл, т.е. активират и задействат връзките между системите „тяло” и „ум”. Невро-гимнастиката ще ви покаже как да развиете мозъка.

Положителни ефекти на неврогимнастиката

  • подобряване на възприемането и запаметяването на нова информация;
  • подобряване на нервната система;
  • развитие на фини двигателни умения, памет, внимание, реч;
  • разкриване на скрити мозъчни способности;
  • синхронизация на дясното и лявото полукълбо на мозъка.

Според изчисленията само 10% от населението на света използва дясното „творческото” полукълбо на мозъка на равна нога с лявото „логично”. Но също така е доказано, че максимално умствено развитие може да бъде постигнато само с координираната работа на двете полукълба едновременно. Ако искате да отгледате детето си интелигентно и самостоятелно, положете усилия за хармонично развивате мозъка му.

Гимнастика за мозъка - развиваме лявото и дясното полукълбо

Как да подготвим мозъка за тренировка

Точно както атлети подготвят телата си за физически упражнения, така и човешкият мозък трябва да бъде подготвен за интелектуално развитие. За да направите това, достатъчно е да запомните и да следвате три условия, които ще помогнат да направите мозъка пластичен и готов да асимилира и обработва нов материал. Те ще помогнат на вас и вашите деца да тренират мозъка си.

  1. Висока физическа активност. Ако сте постоянно в седнало или легнало положение, се излагате на риск от хиподинамия. Поради това, че мастните киселини, които са в тялото ви, не се разграждат. В допълнение, поради липса на движение, кръвообращението е нарушено. И поради това, че недостатъчно количество кислород може да навлезе в мозъка, което ще увреди работата му.
  2. Прием на фосфати и въглехидрати. Не забравяйте да ядете храни, които включват фосфор (тиква, соя, ядки, фасул, топено сирене) и здравословни въглехидрати (ориз, царевични люспи, тестени изделия, кефир, риба, скариди).
  3. Изобилна пиене на вода. Учете детето си да пие много вода. Тя почиства организма от токсини и също така помага за поддържането на невронни връзки, като по този начин осигурява развитието на когнитивното мислене.

Развитие на лявото полукълбо

Лявото полукълбо е отговорно за логичното, рационално мислене и, поради нашия начин на живот, доминира в почти всички хора, с изключение на левичарите. Образователната система е изградена върху развитието на лявото полукълбо, т.е. детето получава необходимите умения вече в училище. Но има няколко начина за бързо развитие на лявото полукълбо:

  • решаване на ежедневни математически задачи с различна сложност;
  • решаване на задачи с логика и находчивост;
  • решаване на пъзели, кръстословици, шаради и др.

Развитие на дясното полукълбо

Установено е, че дясното полукълбо, което е отговорно за творческото и въображаемо мислене, доминира в хората от раждането. В процеса на обучение обаче се наблюдава вземане на превес на лявото полукълбо, което постепенно потиска дясното. При левичарите дясната страна на мозъка все още е доминираща, но другите деца трябва да се научат как да развиват дясната хемисфера:

  • да присъстват на творчески събития (изложби, музеи, галерии и др.);
  • да композират стихове или разкази;
  • използвайте лявата си ръка за извършване на познати действия;
  • визуализиране на различни изображения;
  • възпроизвеждат в ума си познатите звуци, миризми, усещания.

Но основното условие за цялостното развитие на детето - обучение и създаване на синхрон между двете полукълба. За това те се нуждаят от неврогимнастични упражнения. Най-голям ефект от тях се наблюдава при деца от 7 до 12 години - в тази възраст те са най-активни и любознателни.

Упражнения за деца

  1. Необичайно рисуване. Едновременноо с дясната и лявата ръка се рисуват еднакви рисунки. Какво дава: развива моториката, подобрява пространственото възприятие, синхронизира мозъчните полукълба.
  2. Юмрук – ребро – длан. Изпълнете последователно 3 движения: стиснете дланта в юмрук, поставете на ръба на масата, сложете дланта надолу. Първо с едната ръка, след това с другата, после с двете ръце едновременно. Какво дава: активира процесите на четене и писане, повишава концентрацията, подобрява мисловните процеси. 

    Гимнастика за мозъка - развиваме лявото и дясното полукълбо

  3. Осморки. Начертайте във въздуха пред вас осем - от центъра по посока на часовниковата стрелка, а след това срещу. Следете движенията си само с очите си, без да обръщате главата си. Какво дава: активира мисловните процеси, облекчава излишния стрес, подготвя възприемането на визуалната информация.
  4. Слон. Стоейки, леко сгънете коленете си, наклонете главата си до рамото, прокарайте ръката си напред и нарисувайте цифрата осем във въздуха – от центъра, обратно на часовниковата стрелка. Направете последователно с всяка ръка. Какво дава: стартира мисловния процес, активира творческото мислене.
  5. Мозъчни бутони. Стоейки, с едната ръка масажирйате областта близо до пъпа, а с другата - вдлъбнатината под ключицата.Какво дава: помага да се събудите, подготвя мозъка за усвояване на информация, балансира вестибуларния апарат.

Невро-гимнастиката е много проста и достъпна - упражненията могат да се изпълняват по всяко време, като се отделят поне няколко минути за това. Но ако искате да се доближите до развитието на детето още по-сериозно, запишете го за обучение по ментална аритметика. То е насочено към активиране и синхронизиране на дясното и лявото полукълбо на мозъка, повишаване на интелектуалното ниво на детето и подобряване на неговите умствени способности.